Aromatyczny gulasz wołowy z dynią

gulasz wolowy z dyniąW diecie statystycznego Polaka absolutnie za mało jest dobrych gatunkowo mięs. Do takich niewątpliwie należy wołowina. Choć należy do mięs czerwonych, niechętnie polecanych przez dietetyków, jest z nich najzdrowsza. Wybierając chude części wołowiny (np. polędwicę), dostarczamy do swego organizmu stosunkowo dużą zawartość żelaza, fosforu i cynku, przy jednoczesnej małej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Wołowina to także bardzo dobre źródło białka.

Dynia stanowi doskonały dodatek do gulaszu z wołowiny. Nie dość że jest niskokaloryczna, więc stanowi doskonały wypełniacz dla mięsnych dań, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Niektórzy zarzucają jej że jest nijaka, mdła. W kompozycji z aromatycznym sosem i wyrazistym mięsem wołowym nabiera niesamowitego posmaku.

Spróbuj tego połączenia, a już nigdy nie powiesz, że ta piękna królowa jesieni jest niezbyt pociągająca. Przekonasz się, że ta krągła dynia, może być niezwykle apetycznym kąskiem ;).

Składniki na 3-4 porcje

  • 700 g mięsa wołowego (np. z udźca)
  • 500 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 papryka
  • 300 g pomidorów w zalewie
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina lub brandy
  • tłuszcz do smażenia (u mnie: olej ryżowy, masło klarowane)
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra i słodka, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz

Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć chwilę na oleju ryżowym (ma wysoką temperaturę dymienia, nadaje się do szybkiego smażenia mięsa na dużym ogniu). Dodać czosnek i jeszcze chwilę uważnie smażyć ciągle mieszając. Dorzucić mięso pokrojone w dość dużą kostkę. Zrumienić  z każdej strony po czym zalać winem lub brandy. Po odparowaniu alkoholu dorzucić 2 listki laurowe i 5 ziarenek ziela. Dolać wrzątku i dusić ok. 40 minut. W tym czasie warzywa pokroić na spore kawałki- wedle upodobania. Podsmażyć na maśle klarowanym zaczynając od marchwi, pietruszki, następnie dorzucić dynię, a po chwili paprykę. Połączyć z mięsem i dusić jeszcze 15 minut. W tym czasie dosypać przyprawy wedle gustu. Jeśli mięso jest już miękkie dołożyć pomidory. Gotować odkryte ok. 10 minut w celu odparowania nadmiaru płynu.

Podawać z kaszą (np. jaglaną lub gryczaną) a także obficie posypane zieleniną- witaminy C nigdy za wiele, tym bardziej że ułatwia wchłanianie żelaza z mięsa.

Na zdrowie 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s