Serowa tarta z dynią (bez glutenu i cukru)

dyniowy serniczek na owsianym spodzie

Z cyklu przepisów dyniowych kolejny fantastyczny i zdrowy deser, w sam raz do niedzielnej popołudniowej kawy. Jestem pewna że każdy skusi się na dokładkę.

Przepis testowany na najbardziej wymagających krytykach kulinarnych- brak uwag! Pełen sukces! Spróbuj !

O dyni pisałam już wcześniej. Sezon na nią jeszcze trwa. Ja zawsze wykorzystuję większą dostawę i przerabiam ją na mus zamykany w słoikach i utrwalony pasteryzacją. To znacznie ułatwia późniejszą pracę. Tym bardziej, że okazy dyniowe bywają imponujące i wykorzystanie jej od razu jest trudne. Często mrożę dynię w kawałkach, które później wykorzystuję np. do gulaszu. Resztę podpiekam w piekarniku do miękkości (ok. 30 minut), blenduję i ponownie podgrzewam pod przykryciem często mieszając (uwaga bo lubi bulgotać i wybuchać niczym wulkan). Jeśli chcę ją później wykorzystać do potraw słodkich dodaję odrobinę stewi (uwaga bo stewia jest znacznie bardziej słodka niż pozostałe naturalne słodziki, jeśli dodasz zbyt wiele uzyskasz dziwny, gorzki posmak). Stewia jest doskonałym słodzikiem do stosowania przy przetworach, gdyż nie rozwijają się w niej mikroorganizmy- o czym napiszemy już wkrótce.

Tak przygotowaną dynię wkładam do słoików wyparzonych przez min. 10 minut w piekarniku o temperaturze 100°C. Dynię pasteryzuję w piekarniku jeszcze przez 20 minut.

Spód tarty:

  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • ¾ szkl mąki gryczanej
  • ½ szkl mąki owsianej *
  • ¼ szkl ksylitolu (lub innego naturalnego słodzika – wówczas dostosować  ilość do jego rodzaju)
  • 1 łyżka zimnej wody

*Owies jest naturalnie bezglutenowy, jednakże czasem może zostać zanieczyszczony tym białkiem roślinnym podczas przetwarzania tego zboża na mąkę, z związku z produkcją w tym samym zakładzie mąk pszennych lub żytnich.  Jeśli jesteście silnie uczuleni na gluten i obawiacie się możliwego zanieczyszczenia, wybierzcie specjalną i bezpieczną mąkę owsianą, z odpowiednią gwarancją  producenta.

Masło wyjąć prosto z lodówki i pokroić na małą kostkę. Połączyć szybko z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto jest zbyt kruche dodać 1 łyżkę zimnej wody. Włożyć ciastem formę do tarty- spód i boki, nakłuć gęsto widelcem i podpiec przez 15 minut w 180°C.

W międzyczasie przygotować wypełnienie tarty.

Masa serowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 1 szkl. musu z dyni
  • 1/3 szkl ksylitolu (ilość wg upodobań, tj. do smaku)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli masz alergię)

Opcjonalnie orzechy włoskie do dekoracji.

Jajka ukręcić na puch z ksylitolem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i kręcić dalej. Dodać mus z dyni, mąkę i proszek. Wylać masę na podpieczony spód do tarty. Można wysypać brzegi tarty posiekanymi orzechami włoskimi. Piec dalej przez ok. 20-30 minut, przy czym należy kontrolować stan wypieczenia ciasta- zależy on bowiem od rozmiarów formy na tartę.

Na zdrowie  🙂 !

Jedna uwaga do wpisu “Serowa tarta z dynią (bez glutenu i cukru)

  1. Miałam okazję osobiście skosztować tej tarty – znakomita i bardzo smaczna. Ogólnie uwielbiam dynię, ale tak na słodko jej jeszcze nie jadłam. Mam nadzieję, że będę miała tyle zapału, aby zrobić tartę samodzielnie. Na pewno się postaram. Dzięki za przepis. Na stronę też zaglądam

    Polubienie

Dodaj komentarz