Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka

indyk filetCzy pamiętacie jeszcze smak prawdziwych, tradycyjnych polskich wędlin. Trudno w dzisiejszych czasach o dobre gatunkowo mięsa. Większość oferowanych w sklepach wędlin potraktowana jest związkami chemicznymi zwiększającymi ich wydajność produkcyjną, a także zapewniających ładny wygląd i wzmacniających ich smak. Rezultat wielu procesów technologicznych, jakim poddawana jest przykładowa szyneczka, znacząco obniża jej wartość odżywczą. W efekcie konsument często pozostaje z pytaniem- ile w tej szynce jest mięsa a ile dodatków?

Nie znaczy to oczywiście, że należy pożegnać się z ulubionymi przez większość Polaków wędlinami. Aby mieć jednak pewność, iż są one dobrej jakości proponujemy kupować je od zaufanych producentów, czytając etykiety i wybierając te, w których składzie zawartość procentowa mięsa jest najwyższa.

Najlepszą alternatywą jest samodzielna produkcja wędlin. Każdy ma możliwość w domowych warunkach sporządzić taką aromatyczną pierś z indyka, którą możemy zjeść na zimno, jak również jako danie obiadowe. Odpowiednia marynata oraz sposób pieczenia zapewnia wspaniały smak i soczystość.

Składniki:

  • 1 kg filetu z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki marynaty wymieszać, po czym wysmarować nią dokładnie mięso i odstawić je na noc. Piec w rękawie ok. 1 godz. w 180°C (jeśli waga mięsa jest inna dostosować proporcjonalnie czas pieczenia do jego wagi).

Na zdrowie 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s