Ryżowe placki curry

placki ryżoweKolejna propozycja placków, uwielbiana przez wszystkich najbliższych. Przepis odkurzony i zmodyfikowany. Placki te po raz pierwszy robiła moja mama, która bardzo lubiła testować nowości. W czasach kiedy byłam dzieckiem, ta propozycja w stosunku do klasycznych placków ziemniaczanych, które w moje rodzinie kochał każdy, były dla nas istną rewolucją. Pamiętam pierwszy test smaku i naszą reakcję- a to co? A z jakich to ziemniaków? Na szczęście pierwsze skwaszone miny nie zraziły mojej mamy i dziś wszyscy zachwycamy się smakiem placków ryżowych z orientalną nutą. To także dobra wiadomość dla wszystkich, którzy próbują nakłonić swoje pociechy do wprowadzenia nowych składników pożywienia. Dzieci z czasem są w stanie przekonać się do nowych smaków, wymaga to jednak samozaparcia i konsekwencji. Ale nie zmuszajcie swoich dzieci do jedzenia tego, czego nie chcą, za wszelką cenę. To potęguje awersje. Próbujcie niezłomnie i czekajcie. Czasami do pewnych smaków trzeba po prostu dojrzeć 🙂 .

Podstawowym składnikiem placków jest oczywiście ryż, zachęcam aby był to ryż brązowy, gotowany w sposób tradycyjny, a nie w woreczkach. Materiał, z którego jest wykonana ta umilająca życie i ułatwiająca sposób przygotowania ryżu lub innych kasz osłonka, podczas gotowania wydziela wiele niepotrzebnych związków, które przenikając do ryżu „wzbogacają” go w nieprzyswajalne przez ludzki organizm składniki. Ponieważ propagujemy zdrowe i naturalne odżywianie, proponujemy placki wykonane z ryżu bez dodatków tworzyw sztucznych. To mała zmiana, ale w dłuższej perspektywie może przynieść wielkie efekty.

Pamiętajmy, że nie unikniemy chemii w naszym codziennym życiu, ale jeśli tylko możemy, drobnymi zmianami, starajmy się jej wpływ niwelować.

Oczywiście wybór należy do Ciebie i jeśli zdecydujesz gotować ryż w dotychczasowy sposób, placki ryżowe będą równie ciekawym sposobem na wzbogacenie dotychczasowej diety.

Szczerze polecam 🙂

Składniki na 2-3 porcje

  • 200 g ryżu brązowego (nieco więcej niż pełna szklanka)
  • 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
  • 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, majeranek i curry w ilościach wedle gustu
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Ryż ugotować. Jeśli gotujesz ryż nie w woreczkach (do czego Cię osobiście namawiam) zalej go niepełnymi 3 szklankami wody i gotuj ok. 30 minut. Po tym czasie trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze ok. 10-20 minut. Ryż do placków może być rozgotowany, jeśli wody będzie za dużo- odlej pozostałość.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Ostudzić razem z ryżem. Dodać jaja, mąkę, rozgnieciony czosnek, natkę pietruszki i pozostałe przyprawy. Ciasto ma mieć dość lepką konsystencję. Smażyć na oleju i spożywać na gorąco.

Na zdrowie 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s