Pszczoła- podstawa naszej egzystencji?

Od momentu kiedy zginie ostatnia pszczoła ludziom pozostanie 4 lata życia – tak twierdził wielki Albert Einstein. Czy geniusz miał rację wysuwając takie twierdzenie ??? Osobiście mam honey-bee-354993_640nadzieję że nigdy nie dojdzie do sytuacji, w której ludzie zmuszeni będą przekonać się na własnej skórze czy słowa te są prawdą czy nie (chociaż żyjemy w czasach, w których co chwila słyszymy o masowym wymieraniu pszczół). Mam nadzieję, że te niezwykłe owady nigdy nie zginą, a ludzie nauczą się na nowo szanować je i doceniać pracę jaką przecież wykonują głównie dla nas, ludzi. Pewnie wielu z was zada pytanie „a dlaczego te pszczoły są dla nas tak ważne, czy nie możemy sobie poradzić bez nich?”  to spróbuję wyjaśnić krótko poniżej.

Podstawą egzystencji wszystkich zwierząt żyjących na ziemi jest świat roślin. (Ze względu na mnogość różnorakich przekonań, wierzeń oraz światopoglądów ludzie będą kłócić się o to, czy człowieka można nazwać zwierzęciem, czy stanowi on odrębny gatunek. Nikt jednak nie zaprzeczy, że pod względem potrzeb żywieniowych, człowiek jest  podobny do zwierząt i jeśli one zginą z powodu braku pokarmu, my tym bardziej.) Rośliny, aby się rozmnażać muszą być zapylane pyłkiem tego samego gatunku. Około 80% gatunków roślin jest zapylana wyłącznie przez owady takie jak pszczoły samotnice, trzmiele, motyle, muchówki oraz w głównej mierze pszczoły miodne. Do roślin tych należą drzewa i krzewy owocowe, wiele warzyw, rośliny motylkowe, zioła i wiele innych, których nie sposób tu wymienić. Ze względu na niewielką i stale malejącą liczebność pozostałych owadów zapylających, pszczoła hodowlana stała się głównym, a w wielu przypadkach jedynym zapylaczem dla tych roślin. Pozostałe gatunki roślin (ok.20%) zapylane są przez wiatr, a należą do nich głównie zboża.

Jeśli zginą owady zapylające z naszej diety zniknie ogromna ilość produktów pochodzenia roślinnego. Dieta stanie się bardzo uboga a przez to zniknie z niej wiele składników odżywczych (witamin, mikro i makroelementów) niezbędnych do zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Świat zwierząt także znacznie się skurczy. Wiele gatunków zwierząt zginęłaby natychmiast, wiele po pewnym czasie, a te które pozostaną nie będą miały łatwego życia. Zwierzęta (zwłaszcza dziko żyjące) intuicyjnie wzbogacają swoją dietę zjadając różnego rodzaju zioła, co pozwala im zachować zdrowie i dobrą kondycję. Człowiek także korzysta z ogromnej palety ziół, wykorzystując je w ziołolecznictwie oraz do produkcji konwencjonalnych leków.

Może wydaje się nam czasem, że jako pojedyncza osoba nic dla pszczół nie możemy zrobić. Nie jest to do końca prawda, gdyż jak to się mówi zmieniamy świat małymi ale własnymi czynami. Będąc małym chłopcem pamiętam jak na wsi przy wielu domach rosły piękne lipy, klony, cała gama drzew owocowych. Pamiętam jak z mamą zbieraliśmy u sąsiadów kwiaty lipy, z których po ususzeniu robiliśmy leczniczy napar niezastąpiony zwłaszcza jesienią i zimą. Wszystkie te drzewa w okresie kwitnienia były oblatywane przez miliony pszczół i dawały mnóstwo wspaniałego nektaru. W przydomowych ogródkach gospodynie uprawiały zioła. W dzisiejszych czasach lipa czy klon na podwórku to rzadkość. Coraz rzadziej spotkać można nawet drzewka owocowe. Ludzie sadzą przy domach wiele obcych gatunku drzew i krzewów (głównie iglaki), które nie stanowią żadnego pożytku dla pszczół. Jeśli zamiast kilku thuj posadzimy choćby jedną lipę, na skalniaku wciśniemy kilka rodzimych wrzosów, a w kąciku ogrodu posiejemy kwitnące zioła na pewno pomożemy pszczołom bardziej niż nam się wydaje.

Nie będę się zatem rozpisywał na temat skutków wyginięcia pszczół na ziemi, zresztą wielu z nich nawet sami naukowcy nie potrafią przewidzieć. Jak pisałem na wstępie mam nadzieję że nigdy do takiej sytuacji nie dojdzie a ludzie w końcu zaczną doceniać te wspaniałe, pracowite owady i obdarzą je właściwym szacunkiem i opieką. Wiem, że wiele osób (wśród nich także ja sam), nie wyobraża sobie życia bez produktów pszczelich. Z drugiej strony jednak wielu ludzi ma znikomą wiedzę na temat wartości odżywczych i zdrowotnych miodu, pyłku lub pierzgi pszczelej, na temat leczniczych właściwości propolisu i jadu pszczelego oraz wykorzystaniu wosku i mleczka pszczelego w kosmetyce i farmacji. Coraz to bogatsza wiedza na temat zdrowotnych właściwości produktów pszczeli, spowodowała wyodrębnienie dziedziny medycyny naturalnej zwanej apiterapią. W kolejnym artykule postaram się pokrótce opisać poszczególne pszczele dobra zwracając uwagę na to, iż wszystkie produkty pszczele to dla naszego zdrowia moce z samego serca natury :).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s