O miodzie i produktach pszczelich

MIÓD

honey-352205_640Miód jest najbardziej znanym produktem pszczelim. Niektóre źródła podają, że miód był wykorzystywany przez ludzi jako pokarm i lekarstwo już ponad 10 000 lat temu. Szeroko stosowany w starożytnej Grecji, wykorzystywany przez Hipokratesa jako środek leczniczy. W dzisiejszych czasach miód jest dobrze znany i ogólnodostępny, jednak czy na pewno miód, który stoi na uginających się sklepowych półkach to produkt, który chcemy spożywać ? O tym poniżej a narazie odpowiedzmy sobie na pytanie czym jest ten miód i czy naprawdę warto włączyć go do swojej diety. Ogólnie miód możemy podzielić na dwa typy: miód nektarowy i miód spadziowy. Polska norma podaje jeszcze trzeci typ tj. nektarowo-spadziowy, który jednak powstaje częściowo z nektaru a częściowo ze spadzi. Zapewne wszyscy wiedzą, że nektar jest wytwarzany przez kwiaty roślin różnych gatunków, a następnie zbierany przez pszczoły robotnice. Miód nektarowy możemy podzielić na różne odmiany, ze względu na rodzaj roślin z jakich jest pozyskiwany. Spadź natomiast jest wydzieliną produkowaną głównie przez mszyce żerujące na różnych gatunkach roślin, które wysysają soki przyswajając z nich białko, a następnie wydzielając zawarte w nich cukry. Miód spadziowy dzielimy na dwa gatunki tj. miód ze spadzi iglastej oraz miód ze spadzi liściastej.

Ze względu na swój rodzaj i gatunek, miód będzie charakteryzował się odmienną barwą, zapachem, smakiem oraz strukturą po skrystalizowaniu. Najczęściej spotykanym gatunkiem miodu jest miód wielokwiatowy. W małych stacjonarnych, przydomowych pasiekach jest to w większości jedyny miód, który się tam pozyskuje. Pszczelarz amator odbiera to, co pszczoły przynoszą do ula, a że w jednym czasie kwitnie wiele gatunków roślin, a czasem także występuje spadź, zazwyczaj mamy do czynienia właśnie z miodem wielokwiatowym. Niekiedy jeszcze z domieszką miodu spadziowego. Pewnie wiele osób zada pytanie czy lepszy jest miód wielokwiatowy czy jednogatunkowy. Jest to moim zdaniem kwestia drugorzędna, gdyż w przypadku miodu najważniejsze jest to aby był on po prostu prawdziwym miodem. Naturalny, dobrej jakości miód posiada w swoim składzie cały szereg składników odżywczych, enzymów, pierwiastków chemicznych, których ciężko szukać w innych pokarmach. Zawarte w miodzie cukry (głównie glukoza i fruktoza) to doskonałe źródło energii, wspaniale odżywiające nasze ciało. Miód ma niezwykle dobroczynne działanie na nasz układ krążenia, serce, wątrobę oraz układ oddechowy. Jest to doskonałe paliwo dla naszego mózgu. Miód posiada właściwości antybiotyczne. Miodowa kuracja przynosi efekty przy zwalczaniu wielu bakterii, które uważane są dzisiaj za wyjątkowo odporne na działanie konwencjonalnych antybiotyków (np. gronkowiec złocisty). Oczywiście nie zastąpi on konwencjonalnych leków w stanach chorobowych, ale doskonale sprawdzi się w profilaktyce oraz powrocie do zdrowia.

Cenna rada!

Najlepszym sposobem zastosowania miodu w profilaktyce, poprzez wykorzystanie w pełni właściwości miodu, jest picie następującej mieszaniny: wieczorem rozmieszać 1 łyżeczkę miodu w szklance wody o temperaturze pokojowej i pozostawić do całkowitego rozpuszczenia. Rano dodać sok z połówki cytryny i wypić na czczo.

Jeśli spożywamy miód w ten sposób zapewniamy sobie najlepszą przyswajalność związków w nim zawartych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Dodatek soku z cytryny ułatwia oczyszczanie naszego organizmu, a także doskonale go odkwasza.

Na co zwrócić uwagę kupując miód, o to kilka prostych rad:

  1. Jeśli kupujesz miód w sklepie spójrz na skład i pochodzenie podane na etykiecie. Bardzo często na słoiku znajdziemy stwierdzenie w stylu mieszanka miodów pochodzących z krajów unii europejskiej oraz spoza unii. Jakie proporcje poszczególnych miodów są w trzymanym przeze mnie słoiku, z jakiego kraju spoza unii europejskiej pochodzi część tego miodu? Pojęcie miodu w różnych krajach świata może się od siebie znacząco różnić, nie mówiąc już o jego jakości i sposobie produkcji. Osobiście odradzałbym zakup i tym bardziej spożywanie takiego miodu. Jeśli miałbym kupić miód w sklepie, szukałbym miodu polskiego pochodzenia. Myślę, że wówczas miałbym dużą szansę na to, aby kupiony przeze mnie miód był zadowalającej jakości.
  2. Kupując miód w dowolnym miejscu musimy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie, która brzmi „krystalizacja miodu jest rzeczą naturalną”. Nie bójmy się miodów skrystalizowanych, wręcz przeciwnie zastanówmy się bardzo mocno jeśli widzimy płynny miód jesienią lub tym bardziej zimą. Co prawda różne typy miodów jednogatunkowych mogą się różnić znacznie czasem i sposobem krystalizacji (czysty miód akacjowy nie krystalizuje przez rok jednak jest on praktycznie niedostępny w kraju, natomiast miód rzepakowy krystalizuje nawet w ciągu tygodnia). Z reguły maksymalnie po 2 – 3 miesiącach miód dostępny w naszym kraju powinien skrystalizować. Jeśli miód w środku zimy jest płynny może to także świadczyć o tym, że był poddany obróbce termicznej (czyli po prostu rozpuszczony w określonej temperaturze). Czasem sami pszczelarze decydują się na takie „zmarnowanie” miodu, ponieważ wielu nieświadomych ludzi chętniej kupuje miód płynny. Pamiętajmy, że miód narażony na temperaturę powyżej 40°C traci wiele swoich prozdrowotnych właściwości.
  3. Na jakość miodu ma też wpływ odpowiednia pora jego zbioru. Pszczoły robotnice zbierając nektar lub spadź, wykonują jedynie część pracy jaka jest potrzebna, aby powstał dobry jakościowo miód. Pozostała część należy do pszczół pracujących w ulu, które wzbogacają przyniesiony nektar w enzymy, substancje biologicznie czynne, powodują nadtrawienie cukrów oraz odparowują nadmiar wody. Cały ten cykl wymaga czasu i jeśli miód zostanie zabrany z ula zbyt wcześnie będzie nietrwały, pozbawiony wielu dobroczynnych właściwości i dość szybko się zepsuje. Doświadczeni pszczelarze doskonale wiedzą kiedy odbierać miód, więc jeśli kupujemy go od zaufanego dostawcy możemy być pewni, że jest najwyższej jakości. Jeśli zaś chcemy kupić miód na przykład na bazarku od nieznanej nam osoby, sprawdźmy przynajmniej czy nie jest zbyt rzadki. Można to sprawdzić biorąc ze słoika łyżkę miodu, a następnie wlewając go z powrotem z pewnej wysokości. Spływający miód powinien tworzyć na powierzchni wyraźny stożek.

Pamiętajmy więc że dobry miód jest: aromatyczny, gęsty, ma charakterystyczny wyrazisty smak i każdy po jakimś czasie skrystalizuje. A najlepiej jeśli pochodzi od znanego nam i zaprzyjaźnionego pszczelarza.

animal-70467_640PYŁEK PSZCZELI

Pyłek pszczeli jest zbierany przez pszczoły z pylników kwiatów, a następnie przenoszony do ula w postaci tak zwanych obnóży, czyli uformowanych kuleczek umieszczonych w koszyczkach nóg. Właśnie w takiej postaci jest pozyskiwany przez pszczelarzy za pomocą tak zwanych poławiaczy pyłku. Pyłek pszczeli jest niezwykle bogatym źródłem składników odżywczych. Zawiera sporo białka oraz całą gamę mikroelementów. Posiada w swoim składzie wszystkie pierwiastki chemiczne potrzebne dla naszego organizmu. Kuracja pyłkiem pszczelim bardzo dobrze regeneruje organizm.

PIERZGA

Pierzga pszczela to nic innego jak pyłek, poddany przez pszczoły pracujące w ulu specyficznym zabiegom. Mówiąc w skrócie pyłek przyniesiony w postaci obnóży jest przez pszczoły mieszany z odrobiną miodu, składany w komórkach plastra, gdzie następnie przechodzi fermentację mlekową. Mówi się, że pszczoły zakiszają pyłek podobnie jak ludzie kiszą kapustę czy ogórki. Okazuje się, iż pierzga jest o wiele łatwiej przyswajalna i bardziej odżywcza niż sam pyłek. Przy stosowaniu kuracji zdrowotnych, regeneracyjnych, dawki pierzgi zmniejsza się o połowę w stosunku do pyłku. Pierzga jest niezwykłym bogactwem składników odżywczych. Jest bardzo dobrym źródłem białka, zawiera wiele witamin oraz wszystkie potrzebne człowiekowi pierwiastki chemiczne. Wspomaga pracę wątroby i układu krwionośnego. Doskonale regeneruje cały organizm.

PROPOLIS

Propolis to substancja wytwarzana przez pszczoły z balsamicznych woskowatych form, pokrywających pąki niektórych drzew, krzewów, ziół, a także żywic niektórych drzew takich jak sosna, świerk, jodła, modrzew, topola, osika, brzoza i inne. Ze względu na swoje właściwości propolis jest wykorzystywany przez pszczoły do zachowania sterylności w ulu.  Propolis jest bardzo skutecznym środkiem bakteriobójczym dzięki ogromnej ilości substancji czynnych w nim zawartych. Tak naprawdę dokładny skład propolisu nie został jeszcze zbadany, a na dzień dzisiejszy naukowcy wyodrębnili ponad 300 różnych substancji. Tak duża ilość powoduje, iż bakterie zwalczane przy pomocy propolisu nie uodparniają się na niego, jak to się dzieje czasem w przypadku konwencjonalnych antybiotyków. Propolis także skutecznie unieszkodliwia różnego rodzaju chorobotwórcze wirusy, grzyby i pierwotniaki. Na potrzeby lecznicze z propolisu wykonuje się mikstury na spirytusie. Poniżej jedna z wielu receptur przygotowania z mikstury propolisowej. Potrzebujemy 45 g propolisu (oczywiście ze sprawdzonej pasieki) oraz 0,5 l spirytusu. Propolis musimy rozkruszyć na drobne kawałki, wrzucić do butelki z ciemnego szkła i zalać spirytusem. Butelkę odstawić w ciemne, ale dość ciepłe miejsce (może być kuchenna szafka) na ok. 25-30 dni, co jakiś czas potrząsnąć. Po tym czasie należy zlać klarowną miksturę, a pozostały na dnie propolis wyrzucić lub zalać nieco słabszym alkoholem powtórnie.

Kuracja propolisowa– spożywać 20-30 kropli mikstury przed posiłkiem rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody 3 razy dziennie, przez okres ok. 2 tygodni. Kurację stosować przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych, przeziębieniach, zwalczaniu infekcji grzybiczych i bakteryjnych,  a także w leczeniu candidozy.

Reklamy

2 uwagi do wpisu “O miodzie i produktach pszczelich

    • Autor jest tak bardzo blisko związany z jednym z autorów bloga, że można mówić że stanowią jedno 🙂
      Ale załóżmy, że na potrzeby jego sympatyków, przyjmuje pseudonim artystyczny: Entuzjasta pszczół 🙂

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s