Czekoladowe pralinki z amarantusem

amarantusowe pralinkiMałe przyjemności nie muszą być grzeszne….

Każdy z nas, ma swoje słabości, a do najczęstszych z nich należy czekolada.  Nic dziwnego! Czekolada wpływa korzystnie na nasze samopoczucie, ponieważ po jej zjedzeniu wydziela się w organizmie hormon szczęścia- serotonina. Istnieje wiele naukowych badań potwierdzających pozytywne właściwości zdrowotne czekolady. Wszystko to za sprawą jej głównego składnika, czyli kakao. Im wyższa jego zawartość, tym większe znaczenie dla naszego organizmu. Ten zbawienny wpływ zawdzięczamy zawartym w nim antyoksydantom, działającym korzystnie na nasz układ sercowo- naczyniowy, a także zapewniającym zdrowy wygląd, poprzez hamowanie procesów starzenia. Związki flawonowe, których źródłem jest właśnie kakao, wykazują właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.

Zwracajcie zatem uwagę na zawartość procentową kakao. Za naprawdę wartościową czekoladę uznaje się tą, w której składzie jest min. 70% kakao.

My proponujemy wzbogacenie czekolady o inne wspaniałe składniki, czyli olej kokosowy oraz amarnatus. Takie zestawienie to nie tylko smaczny deser, ale także moc odżywczych składników, zapewniających doskonałe zdrowie i urodę.

A zatem niech wam to wyjdzie na zdrowie, a nie w boczki 🙂

Składniki na ok. 15 kuleczek

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki dowolnego mleka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 ½ szkl amarantusa ekspandowanego (poping)

Czekoladę, mleko i olej roztopić w garnuszku. Wsypać poping z amarantusa. Odczekać 20 minut, aż masa zacznie tężeć. Formować kuleczki. Schłodzić.

Na zdrowie 🙂 !

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Czekoladowe pralinki z amarantusem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s