Sernik (na kruchym bezglutenowym spodzie)

DSC_0085Jednym z najbardziej popularnych świątecznych słodkości jest sernik. Jest to równocześnie jedno z najzdrowszych ciast, bo składa się głównie z twarogu, który jest dobrym źródłem białka i witamin, m. in. A i E oraz wapnia. Nasza wersja nie zawiera cukru, a mimo to jest niezwykle smaczna. Ponadto nie znajdziesz w nim żadnych sztucznych substancji zapachowych, czy spulchniaczy, a jednak gwarantujemy Ci, że jego delikatna i puszysta konsystencja, zapewni niezwykłe doznania podczas degustacji.

Ten sernik to doskonałe potwierdzenie tezy, którą wyznajemy- słodycze nie muszą dostarczać pustych kalorii. Dokonywanie świadomych wyborów zapewnia wspaniały smak bez wyrządzania szkody naszemu organizmowi.

Składniki na spód:

  • 100 g masła
  • 1 i 1/3 szkl mąki gryczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu

Składniki na masę serową:

  • 1 kg dobrej jakości zmielonego białego sera
  • 8 jajek
  • 125 g masła
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 i ½ szkl dowolnego mleka

 Zagnieść kruche ciasto ze składników podanych na spód sernika. Wyłożyć na dużą blachę cienką warstwę ciasta. Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka jaj ukręcić ze szklanką ksylitolu. Dodawać po łyżce sera i ukręcać aż do ostatniej porcji. Dodać mąkę ziemniaczaną, mleko i masło. Ubić pianę z białek, dodając pod koniec ksylitol w pudrze. Pianę wmieszać delikatnie w masę serową za pomocą łyżki lub plastikowej łopatki do ciasta. Masa jest dość rzadka, ale nie należy się tym przejmować. Wylać na spód i piec ok. 1 godziny i 15 minut w temp. 160 °C.

Sernik można oblać polewą z gorzkiej czekolady, lukrem z ksylitolu, miodem lub syropem z agawy, a następnie posypać dowolnymi dodatkami, np. orzechami lub skórką kandyzowaną, sporządzoną samodzielnie na bazie ksylitolu.

 DSC_0072

Na zdrowie 🙂 !

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Sernik (na kruchym bezglutenowym spodzie)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s