Czekoladowo- orzechowa granola

DSC_0061Chrupiące śniadaniowe płatki do mleka z czekoladą i orzechami- brzmi jak reklama telewizyjna ulubionych i najczęściej wybieranych na pierwszy posiłek, płatków. Tylko nasza wersja jest o niebo zdrowsza.

Płatki do mleka lub jogurtu to najszybsza i chyba najbardziej popularna wersja śniadania. W dostępnych w sprzedaży jest wiele ich rodzajów. Najchętniej wybierane są oczywiście te najsłodsze i dostępne w najbardziej wymyślnych kształtach. Taki wybór nieświadomych konsumentów, zarówno dzieci jak i ich rodziców, jest najmniej zdrową alternatywą najważniejszego posiłku w ciągu dnia. W ten sposób dostarczamy naszemu organizmowi silnie przetworzonych, a więc bezwartościowych zbóż, a także cukru, wzmacniaczy smaku, konserwantów, itp. Zamiast dobrej porcji energii, jak gwarantuje producent, zapewniamy sobie nagły skok insuliny, a następnie silny jej spadek, co w konsekwencji powoduje ospałość i zaburzoną koncentrację.

W naszej wersji jest mnóstwo dobrych węglowodanów- pochodzących z pełnoziarnistych płatków, a także witamin, mikro i makroelementów oraz cennych kwasów tłuszczowych, pochodzących z orzechów.

Próba zamiany ulubionych płatków śniadaniowych na zupełnie inną wersję może przysporzyć nieco trudności. Aby ten proces przebiegał prościej, można spróbować zachęcić pociechy do wspólnego komponowania takiej granoli. Każdy ma swoje ulubione dodatki- orzechy lub bakalie. Każdy niech zatem włoży swój sekretny składnik do wspólnego dzieła. Przy okazji mów swoim dzieciom o pozytywnych właściwościach i super mocach, zawartych w  poszczególnych składnikach. Niech to będzie doskonała zabawa, a przy okazji lekcja zdrowia dla wszystkich.

Składniki:

  • 2 ½ szkl dowolnych płatków (np. owsianych, jaglanych, orkiszowych lub mieszanka wszystkich)
  • 200 g różnych orzechów- laskowych, włoskich, migdałów, nerkowców, itp.
  • 100 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao )
  • 1 łyżka kakao ( opcjonalnie )
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 duże łyżki miodu

Orzechy i czekoladę posiekać nożem na małe kawałeczki. Duża blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać orzechy, czekoladę, płatki, kakao i cynamon. Miód upłynnić w kąpieli wodnej (mały garnuszek włożyć do gotującej się wody w innym, większym garnuszku. Polać składniki granoli miodem i dokładnie wymieszać. Piec w 160 °C ok. 30 minut. Co 10 minut granolę przemieszać i kontrolować czas pieczenia. Po ostudzeniu przechowywać w zamkniętym słoiku.

DSC_0065

Na zdrowie 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s