Kruche rogaliki orzechowe (bezglutenowe)

DSC_0166To niewiarygodne jak czasem drobne zmiany w starych, ulubionych przepisach, mogą odmienić wartość odżywczą produktu końcowego. W tym przypadku zastąpienie mąki pszennej – gryczaną, a także cukru- ksylitolem, spowodowało że uwielbiane przez nas kruche ciasteczka orzechowe zyskały nowe zdrowe oblicze. Ciasteczka są pyszne, a przy tym niezwykle pożywne i wartościowe. Piekę je zwykle w okresie zimowym, korzystając zdobrodziejstwa starego, poczciwego drzewa, rosnącego w naszym ogrodzie, które zapewnia nam zapasy orzechów włoskich. Są one bardzo dobrym źródłem minerałów, m.in. wapnia, magnezu, żelaza,  a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących zbawienny wpływ na nasze zdrowie. O tłuszczach niebawem na blogu ukaże się duży artykuł, a tymczasem dzielę się z Wami tym co mam najlepsze- inspiracją na wspaniałe ciasteczka, doskonałe na co dzień i od święta .Dodatkową zaletą jest ich błyskawiczne wykonanie.

Składniki:

  • 200 g masła
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub innych np. laskowych (można również pomieszać ulubione orzechy)
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • ½ szkl pudru z ksylitolu (zmielony w młynku)
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody (gdyby ciasto się nie trzymało)

Zimne masło posiekać nożem na małą kosteczką. Wysypać na stolnicę wszystkie składniki. Na początku przesiekać masło z pozostałymi produktami, używając do tego siekaczki lub noża. Następnie zagnieść szybko ciasto . Formować z ciasta małe półksiężyce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 minut. Należy kontrolować czas, aby były lekko złote. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu posypać jeszcze utartym na puch ksylitolem.

DSC_0122 DSC_0125

DSC_0166

Na zdrowie 🙂 !

Jeśli spodobał Ci się ten przepis- podziel się uwagami w komentarzu.

Prześlij go także swoim znajomym 😉

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Kruche rogaliki orzechowe (bezglutenowe)

  1. Robię! Co prawda w wersji beznabialowej więc pewnie wyjdą inaczej, ale coz…przepis raczej od święta nie na codzien, że względu na to, że orzechy po upieczeniu tracą swoje dobre właściwości a wręcz szkodzą, ponieważ dochodzi do przemiany tłuszczy w tłuszcze trans. Ale święta są raz do roku 😀

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s