OLEJ KOKOSOWY – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Olej kokosowy (Coconut Oli) jest jadalnym olejem roślinnym, który należy do tłuszczów stałych. Jego nazwa pochodzi od hiszpańskiego „coco”- duch, widmo, gdyż kokos miał dla nich dziwny wygląd. Jest otrzymywany przez tłoczenie i rozgrzanie kopry (twardego miąższu orzechów palmy kokosowej). Występuje w postaci oczyszczonej, bezzapachowej (wykorzystywany do smażenia, w cukiernictwie, do wyrobu mydeł i kosmetyków) oraz nieoczyszczonej, z typowym zapachem kokosa, który ma dużo dobroczynnych właściwości.

coconut-1125_640

Olej kokosowy składa się w większości ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych ( tzw. MCT- medium chain triglyceride, nie przekraczającej 12 atomów węgla w cząsteczce- m.in. laurynowy-50%- występujący w mleku kobiet, kaprylowy i kapronowy-po ok. 6%).

W związku z tym, jest znacznie łatwiej przyswajalny przez nasz organizm, wymaga mniejszej ilości energii potrzebnej do rozkładu jednej cząsteczki takiego tłuszczu. Ponadto wiele ostatnich badań przeczy teorii jakoby tłuszcze nasycone miały tak ogromny wpływ na choroby serca- wyraźną korelację wykazano natomiast przy spożyciu tłuszczów nasyconych o konfiguracji trans. Winę upatruje się także w mało aktywnym stylu życia i dużej konsumpcji przetworzonej żywności, w której dominują oczyszczone węglowodany. Sprawa jest bardziej złożona niż mogłoby się wydawać- ale o tym piszemy tu.

Olej kokosowy praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest bardzo stabilny podczas smażenia w wysokich temperaturach (w przeciwieństwie do oleju sojowego, słonecznikowego, masła).

Olej ten jest jedynym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a dodatkowo pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi. Badania wskazują także, że jeśli kwas laurynowy jest w diecie, wówczas powstaje monolauryn, który zabija niektóre bakterie i wirusy, tj. listeria, helicobacter pyroli, herpes simplex (wirus opryszczki), a nawet pasożyty np. lamblie.

Jest także szczególnie ceniony jako naturalny kosmetyk.

Olej kokosowy– właściwości:

– antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze

– wzmacnia odporność organizmu

– dzięki niemu witaminy A, D, E i K oraz wapń i magnez swobodniej się wchłaniają

– wymieszany ze zmiażdżonym czosnkiem łagodzi ból ucha

– zalecany przy cukrzycy II, zaparciach, zapaleniu dziąseł, bólu zęba, gardła, kaszlu, chorobie  Alzheimera, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, kamieniach nerkowych, problemach z  tarczycą (szczególnie niedoczynność), astmie

– wybiela blizny, hamuje pojawienie się plam na skórze

– spowalnia powstawanie zmarszczek, nawilża, wygładza i uelastycznia skórę

– łagodzi świąd i ból po ukąszeniu owadów

– pomaga zwalczyć schorzenie zwane „stopą sportowca” (długotrwała grzybica stóp)

– wzmacnia cebulki włosów i zapobiega ich wypadaniu, redukuje łupież

Zastosowanie:

– do smażenia (ma wysoką temperaturę dymienia, nie pali się), jako alternatywa dla masła (nie  jełczeje) lub kupnego smalcu

– jako dodatek do smoothies, kasz, musli, gotowanych warzyw

– do domowych wyrobów cukierniczych i deserów

– produkcja czekolady, lodów, margaryny, vege smalcu

– w kosmetyce- do masażu, jako maska do włosów, balsam do ust, balsam po kąpieli (na  wilgotną skórę)

– u dzieci- zastosowany na ciemieniuchę zwalcza ją bardzo szybko

– do wyrobu domowej pasty do zębów, mydeł, antyperspirantów

IMG_7482

– jako mleczko kosmetyczne do demakijażu

– jako peeling- po wymieszaniu z cukrem lub solą

– produkcja świec i pomad

– w przemyśle farmaceutycznym- jako podstawa do wyrobu czopków doodbytniczych, globulek  dopochwowych, niektórych maści i past

– jako dodatek do pasz w hodowli zwierząt i pupili.

A TU możecie obejrzeć krótki filmik z zastosowaniem oleju kokosowego w kuchni:

Źródła:

http://www.olejkokosowy.leczeniepro.pl

http://www.planetazdrowie.pl

http://dev.akademiawitalnosci.pl

http://nowadebata.pl

http://coconutoil.com

http://healthimpactnews.com

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s