Sałatka nicejska

Kolejna propozycja na zdrowy i lekki lunchbox, tym razem tuńczyk w głównej roli. Jest to bardzo wartościowe źródło białka, a do tego wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tak bardzo cennych dla zdrowia, głównie dla prawidłowej pracy naszego układu sercowo- naczyniowego.

Jedzmy ryby jak najczęściej!

Składniki:
2 porcje

• 2 jajka
• 1 puszka tuńczyka w dużych kawałkach
• 1 pomidor
• ¼ główki dowolnej sałaty lub ich mix
• ¼ papryki
• ¼ czerwonej cebuli
• 1 kiszony ogórek
• 10 oliwek

Sos:
• 1 łyżeczka ostrej musztardy
• 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
• 1 łyżeczka miodu
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• szczypta soli

Jajka ugotować. Warzywa umyć i osuszyć. Czerwoną cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem (aby pozbyć się zbyt intensywnego zapachu, chyba że nie stanowi to problemu). Sałatę porwać. Pokrojony pomidor, paprykę i ogórek układać na sałacie. Jajka pokroić w ćwiartki i również ułożyć wraz z tuńczykiem na warzywach. Wierzch posypać oliwkami i cebulą.
Składniki na sos wymieszać dokładnie w słoiczku. Sałatkę polać bezpośrednio przed spożyciem.

Na zdrowie 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s