Chrupiący deser śniadaniowy z granolą

Deser na śniadanie?? Dlaczego nie?! Szczególnie gdy jest lekki, zdrowy i pożywny. Podstawą jest chrupiąca granola, jogurt i dowolne owoce. Szybko i zdrowo, czyli wymarzone śniadanie na dobry początek dnia.

Granola dyniowa

  • 3 szklanki płatków owsianych (lub jaglanych)
  • 1 szklanka musu dyniowego* (można zastąpić musem z jabłka)
  • ½ szklanki miodu
  • 150 g orzechów (włoskie, nerkowce, migdały w dowolnych proporcjach)
  • ½ szklanki sezamu
  • ½ szklanki pestek ze słonecznika
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • opcjonalnie 4 łyżki ksylitolu (tylko wówczas gdy mus nie jest słodzony)

* mus z dyni– surową dynię pokroić w kostkę i piec w piekarniku przez ok. 30 minut skropioną oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, po ostygnięciu zblendować, można osłodzić i przechowywać w zawekowanych słoikach

mus z jabłek- jabłka obrać, zetrzeć na tarce, poddusić na małej ilości wody, aż do momentu, kiedy całkowicie zmiękną i osiągną konsystencję musu

Płatki, przyprawy, ksylitol, a także wszystkie ziarna (orzechy posiekać na mniejsze kawałki) wymieszać w misce. Miód jeśli nie jest płynny lekko podgrzać. Dodać wraz z  musem do płatków. Dokładnie wszystko połączyć. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na niej równomiernie masę. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika, po 15 minutach przemieszać i piec kolejne 15 minut.

IMGP0522Dodatkowo:

  • mały jogurt (dobrze jeśli nie ma mleka w proszku- polecam jogurt probiotyczny firmy Bakoma)
  • jabłko lub inne wybrane owoce

Wykonanie deseru:

Sporą garść granoli wsypać na dno pucharka, wyłożyć na to połowę jogurtu, ponownie granolę i jogurt. Podawać z dowolnymi owocami.

  IMGP0506

Na zdrowie 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s