Błyskawiczna pasta z ciecierzycy

Etykieta mięsożernego narodu przylgnęła do nas na dobre. Mięso to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, a także żelaza. A jednak w obliczu obserwowanych sposobów hodowli bydła mięsnego, a także drobiu, jego wartość mocno traci w oczach świadomych konsumentów.
Spożywane przez nas białko nie powinno pochodzić wyłącznie ze źródeł zwierzęcych. Dobrą alternatywą i sposobem na wzbogacenie codziennej diety są nasiona strączkowe. Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z mięsa, uzupełnij swą dietę w roślinne źródła białka, pozbawione antybiotyków i hormonów.
Ciecierzyca to nie tylko skarbnica białka roślinnego, ale także ochrona przed miażdżycą, ze względu na właściwości regulujące poziom cholesterolu we krwi. To również bogate źródło błonnika, potasu i żelaza. Wyróżnia się także wysoką zawartością kwasu foliowego. Niestety ma właściwości wzdymające- ponieważ zawiera niestrawne oligosacharydy, wywołujące gazy w jelitach. Aby się ich pozbyć moczymy ciecierzycę w wodzie, do której w tym czasie przenikają szkodliwe substancje. Po zalecanym czasie (nawet 24 godzinach) odlewamy ją i zalewamy świeżą porcją. Można także podczas gotowania dodać odrobinę ziół ułatwiających trawienie, takich jak majeranek lub kminek.

Składniki
• 1 szklanka ciecierzycy
• pół słoika pomidorów suszonych (ok. 80 g)
• 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
• 2 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
• pęczek ziół (koperek, szczypiorek lub pietruszka)
• sól, pieprz do smaku

Ciecierzycę moczyć minimum 12 godzin (zaleca się moczenie nawet całą dobę). Odlać całą wodę. Zalać wrzątkiem i gotować ok. 1 godz. Jeśli po tym czasie jest twarda, gotować jeszcze kilka chwil. Odlać, zostawiając odrobinę wody do rozrzedzenia pasty podczas miksowania. Ciecierzycę, czosnek, pomidory i olej wrzucić do blendera, dolewać wodę w trakcie rozdrabniania, w takiej ilości, aby pasta była gładka, ale nie zbyt rzadka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną zieleniną.

Na zdrowie 🙂  !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s