Czarny bez i jego cudowne właściwości

Bez czarny to drzewokrzew z rodziny przewiertnicowatych, który kwitnie w maju a w sierpniu ukazują się w baldaszkach granatowe jagody. Z tegoż krzewu, który ma wiele odmian, pozyskuje się do celów leczniczych kwiaty, korę, korzeń, liście i owoce. Z owoców zebranych we wrześniu przyrządza się soki, konfitury, a kwiaty można stosować jako herbatę lub zapiekać w cieście.

1-bez-czarny-pelnia_lataa1

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

Kwiaty

  • działają napotnie
  • moczopędnie
  • uszczelniają ściany naczyń włosowatych, dzięki rutynie zwiększają ich elastyczność

Owoce

  • działają napotnie
  • moczopędnie
  • rozkurczowo
  • przeczyszczająco
  • przeciwbólowo
  • usuwają toksyny egzogenne z organizmu oraz szkodliwe produkty przemiany materii
  • mają właściwości przeciwreumatyczne i przeciwzapalne

Liście

  • działają moczopędnie
  • napotnie
  • słabo żółciopędnie
  • rozwalniająco
  • zwiększają odporność na choroby zakaźne

Rdzeń białych młodych gałęzi

  • działa moczopędnie
  • antyreumatycznie
  • zapobiega dnie
  • rozpuszcza kamicę nerkową i żółciową
  • ma właściwości p/padaczkowe

Czarny bez to prawdziwa bomba witaminowa, zwłaszcza C i witamin z grupy B. Sok z czarnego bzu jest wyśmienitym środkiem na wiele dolegliwości, m.in. ma właściwości odtruwające, łagodnie przeczyszcza i usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, działa p/gorączkowo i p/skurczowo. Najnowsze badania wykazały, że czarny bez ma właściwości antywirusowe i wykazuje skuteczność w leczeniu infekcji grypowych ( ekstrakt bzu hamuje aktywność białka odpowiedzialnego za wnikanie wirusa do komórki organizmu, a także uniemożliwia jego powielanie). Obserwuje się również skrócenie choroby.

UWAGA NA ZATRUCIE

 Surowe owoce czarnego bzu zawierają w sobie toksyczny glikozyd cyjanogenny, który uwalnia cyjanowodór. Jednak w trakcie obróbki termicznej (suszenie, gotowanie) toksyczne związki ulegają rozkładowi, a owoce są bezpieczne w stosowaniu. Dodatkowo, nawet poddane obróbce termicznej muszą być w stu procentach dojrzałe. Zatrucie bzem może objawiać się nudnościami, wymiotami i bólem brzucha. W przypadku wystąpienia problemów z oddychaniem i przyspieszonej pracy serca, konieczna jest natychmiastowa interwencja lekarza.

sam-sok-z-czarnego-bzu-250ml-viands-nieslodzony

 PRZEPIS NA SOK Z CZARNEGO BZU

Owoce z czarnego bzu gotujemy aż puszczą sok, rozcieramy i przecedzamy przez gazę. Gotujemy sok z miodem (1 część miodu na 10 części soku) i rozlewamy do ciemnych butelek.

ODWAR Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

Łyżkę owoców czarnego bzu zalewamy szklanką zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok.5 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 15 min i odcedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki jako środek napotny, przeciwgorączkowy i moczopędny.

Napar z kwiatów bzu działa silniej niż napar z kwiatu lipy przy kaszlu, przeziębieniu, zaflegmieniu płuc, katarze i może być podawany niemowlętom.

Jeśli nie mamy możliwości zrobić soku sami, to szukajmy naturalnych soków najlepiej bez cukru np. w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.

Źródło:

„Apteka Natury” dr Jadwiga Górnicka

poradnikzdrowie.pl

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s