Sprawdź co się kryje w kupnych serkach i deserkach, skorzystaj z przepisów na ich zdrowsze wersje.

Serek homogenizowany lub ryż na mleku (popularne Berliso) na pewno wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Ja zjadałam ich kiedyś całkiem sporo. Słodkie desery na bazie mleka mają dobry PR. Raz, że kojarzone są z błogością, nagrodą, chwilą wytchnienia w ciężkim dniu pracy lub szkole, dwa, że rekomendowane są jako źródło dobrze przyswajalnego wapnia i białka.

Takiej reklamie trudno się oprzeć.

Oprócz stosunkowo dużych zawartości cukru, w gotowych deserach tego typu można znaleźć mnóstwo dodatków, takich jak:

  • syrop glukozowo- fruktozowy (główna przyczyna otyłości i cukrzycy),
  • mleko w proszku (utleniony cholesterol),
  • substancje zagęszczające, m.in.: guma ksantanowa, guma guar,  skrobie modyfikowane (odkładają się jako materiał zapasowy w komórkach tłuszczowych), żelatyna, karagen ,
  • sztuczne barwniki i aromaty.

Sporo jak na niewinne przekąski, które polecane są jako wspaniała alternatywa na tzw. mały głód. Zjadając takie gotowe serki lub inne deserki serwujemy sobie spore ilości cukru i tanich, bezwartościowych wypełniaczy. Taka przekąska na pewno nie nasyci nas na zbyt długo. Wręcz przeciwnie, najprawdopodobniej odłoży się w postaci tłuszczu na brzuchu, bo z takich składników organizm nie czerpie materiału budulcowego, a szybko pozyskaną energię upcha jako zapas w komórki tłuszczowe. Zarówno cukier jak i modyfikowane skrobie to właśnie główni winowajcy nadprogramowego tłuszczu w naszym ciele.

Taka szybka i słodka przekąska w ciągu dnia może być bardzo kusząca. Oczywiście takie deserki mogą stanowić dobrą alternatywę dla drugiego śniadania na słodko, o ile sporządzimy je własnoręcznie z naturalnych składników.

Poniżej zamieszczam trzy przepisy na najpopularniejsze słodkie przekąski.

Domowe monte

Składniki na 2 porcje

  • 200 g serka twarogowego naturalnego (np. Bieluch, President, serek homogenizowany naturalny od Łowicza lub z Mlekovity)
  • 1 łyżka ksylitolu/ cukru lub miodu
  • 20 g orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 2 kostki gorzkiej czekolady

Orzechy i czekoladę rozdrobnić blenderem. Serek wymieszać z ksylitolem, cukrem lub miodem. Połowę wymieszać z orzechami, kakao i czekoladą. W małym naczyniu układać warstwami część jasna i ciemną.

Ryż na mleku a’la Berliso

  • Ok. 60 g ugotowanego ryżu (np. jaśminowy, lub zwykły biały)- mniej więcej 4 spore łyżki
  • 100 ml mleka
  • 1 niezbyt duże jabłko (120g)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Ryż zalać mlekiem podgotować chwilę pod przykryciem po czym odstawić na min. 10 minut. W tym czasie jabłko zetrzeć na tarce i uprażyć w osobnym garnuszku lub pokroić w ósemki i sparować w parowarze lub specjalnym sitku do gotowania na parze, po czym rozgnieść je widelcem. Do ryżu dodać jabłko. Posypać wiórkami. Spożywać na ciepło lub na zimno.

Serek a’la Danio

  • 150 g serka twarogowego o smaku naturalnym (np. Bieluch, President, serek homogenizowany naturalny od Łowicza lub z Mlekovity)
  • 1 łyżka ksylitolu/ cukru lub miodu
  • dowolne dodatki: prawdziwy ekstrakt waniliowy lub samodzielnie wykonany cukier (ksylitol) z wanilią, kakao lub dowolne owoce (mogą być mrożone lub z lekko osłodzonego kompotu),
  • można posypać: wiórkami kokosowymi, rodzynkami, migdałami, ekspandowanym zbożem, np. orkiszem, chrupiącą gryką, popingiem z amarantusa, itp.

Serek osłodź wybranym „słodzidłem”. Dodaj dowolne dodatki, w zależności od tego na co masz ochotę. Jeśli wybierasz owoce (np. truskawki lub maliny) możesz je zmiksować wraz z serkiem na gładko za pomocą blendera.

Wszystkie zaproponowane desery mają podobną wartość energetyczną co ich sklepowe odpowiedniki, tyle że są to kalorie budulcowe, z których organizm pozyska cenne składniki odżywcze. W każdym za to jest znacznie mniej cukru, a przede wszystkim mnóstwo naturalnych składników.

Prościej być nie może, a więc po  co fundować sobie zbędne ilości cukru, wypełniaczy czy sztucznych aromatów? 😉 🙂

A zatem dokonujcie dobrych wyborów, bądźcie świadomymi konsumentami!

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Sprawdź co się kryje w kupnych serkach i deserkach, skorzystaj z przepisów na ich zdrowsze wersje.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s