Dekadencki tort makowy z masą orzechową

Nie jestem zwolennikiem słodyczy, chyba że mogą stanowić pożywny posiłek. Najczęściej w  sytuacjach wyjątkowej ochoty na słodycze zalecam zjedzenie domowego sernika lub szarlotki.

Sama od wielkiego święta piekę tort makowy, który jest naładowany naturalnymi i zdrowymi składnikami, takimi jak: mak- wartościowe źródło deficytowego w naszej diecie wapnia, masło, jaja, orzechy ziemne. Takie połączenie smakowe jest według mnie obłędne 🙂 .

Często wśród osób dbających o zdrowe żywienie spore kontrowersje wzbudza właśnie masło orzechowe. Ja osobiście bardzo je lubię i uważam za wartościowe źródło białka, dlatego warto je włączyć od czasu do czasu do codziennej diety, zwłaszcza u osób aktywnych fizycznie. Wybierajmy jednak to bez zbędnych dodatków, takich jak: tłuszcz palmowy i cukier.

To na co warto jeszcze zwrócić uwagę to termin przydatności zarówno samego masła jak i samych orzechów ziemnych. Są one podatne na pleśń, która jest silną toksyną dla naszego organizmu.

Zgodzę się natomiast, że bezmyślne wyjadanie łyżkami masła orzechowego ze słoika nie jest dla nas dobre. W orzechach ziemnych znajduje się bowiem spora ilość kwasów tłuszczowych omega 6, których w naszej diecie jest na co dzień i tak zbyt dużo. Jednak  niewielki dodatek może stanowić dobre urozmaicenie naszej codziennej diety, jako alternatywy dla kanapek z popularną wędliną.

Ja osobiście uwielbiam kanapki z masłem orzechowym i bananem 🙂

Próbowaliście już takiego połączenia ?? 🙂

Przepis na tort makowy z masłem orzechowym

Ciasto:

  • 35 dag maku
  • 6-7 jaj
  • 1 szklanka ksylitolu (ostatecznie cukru, wówczas można użyć odrobinę więcej np. 1 i ¼)
  • ½ szklanki mąki (np. gryczanej/ owsianej lub orkiszowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak sparzyć wrzącą wodą lub mlekiem. Po min. 4 h odcedzić i zemleć dwukrotnie na sitku do maku (można użyć maku mielonego i jedynie go sparzyć, po czym dobrze odcedzić). Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem, dodać mak, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto. Piec ok. 1 godziny w temp. 170 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopniach C z grzałką góra/dół.

Masa orzechowa:

  • 3 jaja
  • ½ szklanki ksylitolu (ostatecznie cukru, najlepiej trzcinowego)
  • 1 ½  prawdziwego masła (w sumie 300 g)
  • 350 g masła orzechowego lub mocno zmielonych orzechów ziemnych

Jaja sparzyć wrzątkiem. Następnie wraz z ksylitolem (lub cukrem) umieścić w dość głębokiej metalowej misce. Umieścić ją w garnku z gotującą wodą (tak aby nie stykała się z wrzątkiem) i ubijać na parze przez ok. 10-15 minut mikserem na najwyższych obrotach. Ostudzić.

Masło wyjąć z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Ubić je na puch, dodając po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Dodać masło orzechowe lub zmielone orzechy i wymieszać.  Krem schłodzić chwilę w lodówce. Podzielić mniej więcej na trzy porcje (dwie do przełożenia, jedna do dekoracji).

Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki. Ciasto jest wilgotne, więc nie wymaga nasączania. Przełożyć ciasto kremem, udekorować górę i boki wedle uznania.

tort makowy

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s