OLEJ KOKOSOWY – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Olej kokosowy (Coconut Oli) jest jadalnym olejem roślinnym, który należy do tłuszczów stałych. Jego nazwa pochodzi od hiszpańskiego „coco”- duch, widmo, gdyż kokos miał dla nich dziwny wygląd. Jest otrzymywany przez tłoczenie i rozgrzanie kopry (twardego miąższu orzechów palmy kokosowej). Występuje w postaci oczyszczonej, bezzapachowej (wykorzystywany do smażenia, w cukiernictwie, do wyrobu mydeł i kosmetyków) oraz nieoczyszczonej, z typowym zapachem kokosa, który ma dużo dobroczynnych właściwości.

coconut-1125_640

Czytaj dalej OLEJ KOKOSOWY – WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE

Reklamy